KARMEL

Sassone čtvrtek s australskými pionýryTématem čtvrtého dne Kongresu laických karmelitánů byla FORMACE. Dopolední interaktivní přednášku vedl otec Benny Phang. Na přednášku navázal workshop ve skupinkách, kde jsme sdíleli zkušenost se službou lidem mimo církev v jednotlivých krajinách. Nové pro nás bylo vůbec uvědomění si, že jako terciáři můžeme – a dokonce se to od nás očekává – sloužit společně, pod jménem Karmelu. Tedy i když je hlavním charismatem našeho řádu kontemplativní modlitba, Eliášovo povolání zapalovat svět je i pro nás výzvou, jak vstoupit společně do aktivní služby. V programu dne se kladl důraz na vrůstání do spirituality Karmelu skrze vyvážený rozvoj kontemplace a akce. V různých provinciích se služby rozvíjí odlišně. Například v Indonézii terciáři slouží společně v nemocnicích i po domech. Součástí jejich dobrovolnické péče o nemocné je přímluvná modlitba a podávání Eucharistie. Španělský Karit je též společným dílem rodiny Karmelu.

Překvapivé bylo pro nás zjištění, že mnozí aktivní účastníci kongresu nejsou členy třetího řádu, ale svým srdcem i nasazením ve službě jsou plnohodnotnou součástí karmelské rodiny. Výzvy k službě a k nové flexibilnější formaci se tak týká i širší karmelské rodiny. Setkali jsme se s několika konkrétními případy, kdy se šíření karmelské spirituality děje skrze laiky nezávisle na třetím řádu, za podpory a supervize bratří karmelitánů. Příkladem je John Toryusen z anglického Aylesfordu, který oslovuje mladé ve věku 18 až 35 let skrze poutní zájezdy na karmelská poutní místa v Evropě a připravuje programy pro mladé k poznávání karmelské spirituality. Zakladatelé Karitu, manželé Gutierrezeovi ze Španělska, též nejsou terciáři.

Flexibilní formát online formace pak nabízí karmelitánští laici například v Austrálii a v USA. Enidia Seoane, regionální koordinátorka pro formaci terciářů ve Washingtonu DC, s námi sdílela její srdeční téma: potřebu výživné formace taky po prvních slibech a různé příklady dobré praxe dlouhodobé formace členů třetího řádu. Spolu s dalšími laiky odpovědnými za formační program terciářů nás povzbudila ke kreativitě a k neúnavnému hledání nových řešení. Jako příklad s námi sdílela úspěšný formát „Přípravného dne“ před událostí časných slibů, kde se terciáři vzájemně poznávají, slouží si a vytváří otevřené bratrské vztahy.

Bernadetta a její tým z australské provincie mluvili o formaci jako o plnohodnotné službě se zásadním vlivem. Sdíleli svoji zkušenost s laickou formační službou v rozvojovém Východním Timoru. O konkrétních proměnách v lidských životech po setkání s Karmelem svědčilo několik timurských terciářů.

Program kongresu dnes vyvrcholil „Nocí kultur“, kde se jednotlivé národy mohly prezentovat zpěvem, tancem nebo i jiným příspěvkem. Naši českou delegaci jsme prezentovaly zpěvem našich tradičních lidových písní. Ukázalo se to jako nechtěně strategický krok, protože jsme tak získali přízeň „větších hráčů“ (zkrátka – úplně všech). Jejich slovy – tak brzy na nás nezapomenou. Večer se nesl v rodinném duchu, přinesl krásná spontánní setkání a vroucné vazby. Je pro nás darem být součástí tak živelné sestavy, jakou je karmelská rodina. 

Dominika Kunzová

Připomínáme

19 říj 2024;
15:00 - 19:00
Setkání terciářů Frýdlant n. Ostravicí
02 lis 2024;
09:00 - 13:30
Setkání terciářů Praha - Liboc
04 lis 2024;
00:00
bl. Františka d'Amboise, řeholnice
04 lis 2024;
16:30 - 19:00
Setkání terciářů Klatovy
04 lis 2024;
18:00 - 20:30
Setkání terciářů Kostelní Vydří

Kalendář

říjen 2024
Po Út St Čt So Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Přihlášení