KARMEL

Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Týden

bl. Jakub Retouret, kněz a mučedník

Stáhnout jako soubor iCal
 

26. srpna - nezávazná památka

Bl. Jakub Retouret patřil ke skupině 64 kněží, jejichž společná beatifikace připomíná stovky církevních osob, které byly během nejvášnivějšího údobí Velké francouzské revoluce nacpány jako zvířata do otrokářských lodí v zátoce Rochefort a takto vězněny.
Bl. Jakub byl členem komunity a kazatelem v konventu v Limoges. Když poznal neplatnost přísahy na civilní ústavu duchovních, oficiálně odvolal svůj souhlas s ní, a proto byl považován za nepřítele lidu. Spolu s ostatními byl vystaven urážkám, surovostem a zbaven jakékoli duchovní posily. Sužoval jej především chlad a podle očitého svědka „trpěl bolestným ischiasem, který po dlouhou dobu prověřoval jeho trpělivost; on však nikdy neztratil svou zmužilost". Zemřel na mor 26. srpna 1794 a byl pohřben na ostrově Madame. Za blahoslaveného jej spolu s ostatními, s nimiž byl vězněn, prohlásil Jan Pavel II. dne 1. října 1995.

Modlitba

Pane, náš Bože, ty jsi blahoslavenému mučedníku Jakubovi Retouretovi udělil milost, aby ti zůstal věrný v útrapách deportace a dokázal odpustit; na jeho přímluvu dej i nám, abychom vždy zůstali věrni církvi a byli vždy ochotni smířit se s našimi bratry a sestrami. Prosíme o to skrze tvého Syna, našeho Pána Ježíše Krista, neboť on s tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen.

Karmelitánský lekcionář

První čtení: 1 Petr 4,12-19
Žalm: 124(123) 2-3.4-5.7b-8     Odp.: 7a
Evangelium: Jan 15,18-21

Související

Životopis bl. Jakuba Retoureta

 

Přihlášení