Varšava, 2. března 2022

Vaše Svatosti,

děkuji za slova, která zazněla ve včerejším dopise metropolity Hilariona. Sdílím názor Vaší Svatosti, že nepřátelství vůči jakémukoli národu je vždy nepřijatelné. Všichni jsme bratři, a proto vnímáme každé neštěstí ukrajinského nebo ruského národa jako své vlastní. Proto se z celého srdce modlíme za mír na Ukrajině.

Aby však naše modlitba nebyla považována za projev pokrytectví, musí být doprovázena činy. Věřím, Vaše Svatosti, že jste mírumilovný člověk. Náš Pán Ježíš Kristus učil: „Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny.“ (Mt 5,9). Proto tě, Bratře, prosím, abys apeloval na Vladimira Putina, aby zastavil nesmyslné boje proti ukrajinskému lidu, v nichž jsou zabíjeni nevinní lidé a trpí nejen vojáci, ale i civilisté – zejména ženy a děti. Jediný člověk může jediným slovem zastavit utrpení tisíců lidí – a tím je prezident Ruské federace. Žádám vás co nejpokorněji, abyste vyzval ke stažení ruských vojsk ze suverénního státu, kterým je Ukrajina.

Žádný důvod, žádné zdůvodnění nemůže ospravedlnit rozhodnutí zahájit vojenskou invazi do nezávislé země, bombardovat obytné oblasti, školy nebo školky. Válka je pro lidstvo vždycky porážkou. Jak jsem již napsal ve svém předchozím dopise, tato válka je o to nesmyslnější, že oba národy jsou si blízké a mají křesťanské kořeny. Je přípustné zničit kolébku křesťanství na slovanské půdě, místo, kde byla pokřtěna Rus?

Chtěl bych Tě také požádat, abys vyzval ruské vojáky, aby se neúčastnili této nespravedlivé války a odmítli plnit rozkazy, které, jak jsme již viděli, vedou k četným válečným zločinům. Odmítnutí uposlechnout rozkaz v takové situaci je morální povinností. Přijde čas, kdy budou tyto zločiny pohnány k odpovědnosti, a to i před mezinárodní soudy. A kdyby se přece někomu podařilo vyhnout této lidské spravedlnosti, existuje soud, kterému se vyhnout nelze. „My všichni se přece musíme objevit před Kristovým soudem, aby každý dostal odplatu za to, co za života udělal dobrého nebo špatného.“ (2 Kor 5,10)

Věřím, že mnozí Rusové vyslaní do války jsou ušlechtilí lidé. „Nevíme, na koho střílet, všichni vypadají jako my...“ – řekl jeden z vašich vojáků. Proto tě prosím, abys je vyzval k co nejrychlejšímu návratu domů, aniž by si potřísnili ruce nevinnou krví.

Jako Kristovi učedníci víme, že hlavním nástrojem boje, který má církev k dispozici, jsou duchovní zbraně. „Tento druh zlého ducha lze vyhnat pouze modlitbou a postem.“ – čteme u svatého Matouše (srov. Mt 17,21; Mk 9,29). V Polsku jsme v reakci na výzvu papeže Františka dnes vyhlásili den modliteb a postu za nastolení spravedlivého míru na Ukrajině. Žádám Tě, Bratře, abys vyzval všechny pravoslavné bratry a sestry v Rusku k podobnému duchovnímu dílu. Věřím, že Pán Bůh nezůstane lhostejný k našim modlitbám a obětem. Věřím, že půst a modlitba mění srdce člověka.

V Kristu

+ Stanisław Gądecki, arcibiskup metropolita poznaňský